blog

Lasă-ne să îți povestim toate peripețiile prin
care am trecut în campaniile noastre.

Convertește mai mult cu Smart Bidding în Google Ads

Gândește-te că ai putea folosi inteligența artificială pentru a îți optimiza campaniile Google Ads în baza istoricului și trendurilor. Sună SF? Puțin complicat? Te ajută Smart Bidding, hai să vedem cum.

Se vorbește mult despre Machine Learning și automatizări, concepte despre care auzim tot mai des și în marketing. Simplist vorbind, Machine Learning se referă la capacitatea mașinăriilor de a învăța pe cont propriu.

Programele bazate pe ML detectează o varietate de trenduri și pot face predicții pe baza informațiilor extrase din datele pe care le stochează. Și asta nu ne tot.

Un pas următor este Deep Learning, ca extensie a Machine Learning, ce are capacitatea de a analiza informațiile și mai în profunzime. Mai mult, stochează în memorie acțiuni din trecut și învață din propriul comportament.

Pe baza aceluiași model funcționează și Smart Bidding. Să spunem că ai avut o campanie de reduceri I care se afișa la căutările X Y Z, iar acum nu mai este activă. În prezent, derulezi o nouă campanie de reduceri II care vizează aceeași căutare X Y Z. În acest moment, algoritmul detectează cele două afișări identice și aplică pentru noua afișare din campania de reduceri II ceea ce a învățat din afișarea veche din campania I.

Ce este Smart Bidding

Smart Bidding este o metodă automată de licitare în Google Ads care funcționează prin îmbinarea Machine Learning cu semnalele contextuale, precum device-ul de pe care se face căutarea, ora și locul, sistemul de operare, profilul user-ului etc.

Cu alte cuvinte, se folosește de machine learning pentru a optimiza fiecare licitare, luând de fiecare dată o decizie nouă. Se pornește cu o anumită cantitate de informație, adică un initial learning pe care îl îmbunătățește în timp.

Sub umbrela Smart Bidding pot fi abordate mai multe strategii de licitare:

  1. Target CPA – setează bid-ul astfel încât să îți aducă un număr cât mai mare de conversii la un CPA setat de tine.
  2. Target ROAS – setează bid-ul astfel încât să obții o valoare a conversiei cât mai mare la un anumit ROAS setat de tine.
  3. Enhanced CPC – ajustează bid-ul setat de tine manual astfel încâ să îți aducă un număr mare de click-uri care convertesc.
  4. Maximize conversions – setează bid-ul astfel încât să aducă un volum cât mai mare de conversii care să se încadreze în bugetul campaniei.

Ce promite Smart Bidding

Este mai rapid: analizează rapid seturi mari de semnale pentru a seta bid-ul optim pentru fiecare licitare.
Este mai inteligent: automatizează task-urile de rutină și investește timpul în gândirea strategică.
Câștigi mai mult: te ajută să atingi un ROI mai mare, mai mulți consumatori cu bugetul setat, cât și să menții controlul asupra cheltuielilor.

Cum face ceea ce promite

Smart Bidding analizează semnale precum profilul social al utilizatorului, comportamentul acestuia, poziția geografică, device-ul și browser-ul utilizat și multe altele, semnale pe baza cărora ia decizii și din care învață în permanență.

Toate aceste semnale sunt extrase din istoricul contului, iar rezultatele încep să apară după circa două săptămâni, timp în care algoritmul este în procesul de învățare. Condiția este ca în cont să existe cel puțin 30 de conversii în ultimele 30 de zile, iar contul să aibă un istoric de date pe care algoritmul să le analizeze.

Bunele practici spun că, pentru a stăpâni arta licitării, trebuie să ajustezi bid-urile în funcție de fiecare user și combințiile sale unice de semnale, fapt ce este imposibil de realizat manual. Aici intervine Smart Bidding, care te ajută să faci acest lucru. Practic, analizează utilizatorul și licitează în funcție de cât de important este pentru obiectivele campaniei tale.

Un alt avantaj este posibilitatea de a testa și măsura impactul strategiei de Smart Bidding din cont prin rularea simultană a două campanii aproape identice. Singura diferență dintre cele două este că una trebuie setată pe Manual Bidding, iar cealaltă pe Smart Bidding.

Pentru ca testul să funcționeze, acesta trebuie să ruleze cel puțin 4 săptămâni, bugetul să fie alocat 50/50, iar conversiile să fie suficient de multe încât să poată fi împărțite.

Când poți utiliza Smart Bidding pentru conversii

Din momentul în care în cont există 30 de conversii în ultimele 30 de zile, poți alege ca strategie Target CPA. Pentru Target ROAS, numărul de conversii din cont din ultimele 30 de zile trebuie să se ridice la 50. Aceste cifre sunt importante pentru a-i oferi algoritmului suficiente date pe baza cărora să poată lua decizii corecte.

Tips & Tricks de ținut minte dacă utilizezi Smart Bidding:

– Campania de Smart Bidding trebuie să aibă minim 30 de conversii/lună și să fie activă cel puțin 6 săptămâni.
– Ad Group-urile dintr-o campanie trebuie să fie cât mai asemănătoare.
– Campaniile nu trebuie împărțite în Mobile și Desktop, deoarece utilizează deja Cross-Device.
– Cuvintele cheie trebuie puse mai mult în broad, broad modifier și cât mai puțin în exact match.
– Target CPA-ul nu trebuie setat sub valoarea medie istorică. Dacă sunt suficiente date, costul se poate scădea la o perioadă de 2 săptămâni cu maxim 10% de fiecare dată.

Ce trebuie reținut este că Smart Bidding reia toate datele și învață, iar rezultate încep să apară abia după 2 săptămâni. Așadar, trebuie să ai răbdare :).

Dacă ai utilizat și în trecut această strategie și nu a funcționat așa cum te așteptai, Google ne asigură că de data aceasta lucrurile sunt diferite și vizibil îmbunătățite astfel încât să ai rezultate maxime.

Dacă vrei să aprofundezi Smart Bidding, ai acest Playbook de la Google care abordează subiectul într-un mod foarte interesant.

Spor la implementat!

Digital Bloom ediția a VI-a

Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?
×

Monthly catch-up Newsletter